Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi

Tarihçe

 

 

Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi Tarihçesi

Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Bakanlar Kurulu’nun 25/6/2012 tarihli ve 2012/3363 sayılı Kararı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı olarak Çan Uygulamalı Bilimler Yükseokulu olarak kurulmuştur. Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi (Çan UBF), Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Çan Meslek Yüksekokulu (Çan MYO) ile aynı binada faaliyet göstermektedir. Çan UBF, Çan MYO’nun sahip olduğu fiziksel imkânları paylaşmaktadır. Çan UBF, ilk olarak 2016 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümüne 60 öğrenci alarak eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. 2017 yılında Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü açılmıştır. Halen aktif olarak iki lisans programı, 414 Öğrencisi, 6 Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi, 5 İdari ve 2 Yardımcı personel ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Çan UBF, 2020 bahar dönemi sonunda İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü olarak ilk mezunlarını vermiştir, 2021 bahar dönemi sonunda Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü olarak ilk mezunlarını vermiştir.

Çan UBYO, ÇOMÜ Senatosunun 05.01.2022 tarihinde almış olduğu Fakülteye Dönüşüm Kararı Önerisinin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaları sonrasında 26.07.2022 ve 31904 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı neticesinde resmiyet kazanmış ve Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesine (Çan UBF) dönüştürülmüştür. 

Uluslararası standartlarda mesleki eğitimin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, nitelikli mezunlar yetiştirmek misyonu doğrultusunda eğitimin kalitesini sürekli artırmayı hedefleyen Okulumuz, ulusal-uluslararası kongre, sempozyum, çalıştay ve araştırma projelerine katılım ile sürekli kendisini geliştiren akademik bir yapıya sahiptir.

Tüm Eğitim Alanları

Derslikler; Okulumuzda her iki bölüm için ikişer adet 109 metrekarelik ve ikişer adet 91 metrekarelik toplamda 8 sınıf bulunmaktadır. Böylece toplamda 800 metrekare derslik ayrılmıştır. Ayrılan her sekiz sınıfta da projeksiyon cihazı altyapısına sahip olup; büyük sınıflar 109, küçük sınıflar ise 81 kişi kapasitelidir. Bu sınıfların toplam kapasiteleri 760 kişiyi bulmaktadır.

Toplantı Salonu; Okulumuzda Çan Meslek Yüksekokuluna ait bir adet toplantı salonu mevcut olup, ihtiyaca cevap verecek donanıma sahiptir.

Konferans Salonu; Yüksekokulumuzun da kullandığı Çan Meslek Yüksekokuluna ait konferans, seminer, panel, sunum gibi bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, mefruşat ve ses sisteminin yeterli düzeyde dizayn edildiği modern bir konferans salonuna sahiptir. Konferans salonumuzda öğretim elemanlarımız haricinde, alanında uzman kişiler bilimsel çalışmalarını sergileme olanağı bulabilmektedir.

Laboratuvar ve Atölyeler;

Genel Bilgisayar Laboratuvarı

İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvarı

Öğretim elemanlarımız da çalışma odalarından internet hizmetinden yararlanarak rahatlıkla araştırma yapılabilmektedir. Çok sayıda elektronik veri tabanı erişimi vasıtasıyla süreli yayın, e-dergi, e-tez, e-gazete ve e-kitaplara ulaşılabilmektedir. Ayrıca, Turnitin, iThenticate ve Mendeley gibi programlar kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Elektronik veri tabanları ve çeşitli yazılım programlarına yönelik üniversite bünyesinde yüz yüze ve online eğitimler düzenlenmektedir.

Sosyal Alanlar

Bina girişinde bir adet öğrenci kantini ve boş zaman aktiviteleri için gerekli oyun ekipmanları mevcuttur. Kampüs alanı içerisinde öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın hijyenik koşullarda öğle ve akşam yemeklerini yiyebilecekleri bir adet yemekhane, bir adet kantin mevcuttur. Spor aktivitelerinin gerçekleştiği bir adet basketbol sahası mevcuttur.

Öğrenci Toplulukları: Bölümümüzün İş Sağlığı ve Güvenliği adını taşıyan bir adet öğrenci kulübü bulunmaktadır.